Etsimme uutta ajoneuvoasentajaa Mikkeliin!

Varaa aika!

Soita nyt!

Auton ohjauskulmien säätäminen, on äärimmäisen tärkeä osa autoilua!

16.6.2023

Auton renkaiden kunnon tarkkailun lisäksi olisi tärkeää huomioida myös miten renkaat pyörivät auton alla eli millainen on ajotuntuma. 

Hyvinkin pienet muutokset pyörien ohjauskulmissa voivat aiheuttaa merkittäviä haittoja autolle. Uudetkin kesärenkaat voivat kulua piloille hyvinkin nopeasti. Lisäksi kun ohjauskulmat ovat virheelliset aiheuttaa se myös suurempaa vierintävastusta, jonka johdosta polttoaineen kulutus myös kasvaa! 

Ohjauskulmat vinoutuvat yleensä autoon tulleesta fyysisestä osumasta, kun renkaalla törmätään johonkin tai ajetaan liian kovalla vauhdilla esimerkiksi isoon kuoppaan tai katukivetykseen. Osuma voi aiheuttaa ohjauskulmiin muutoksia, joita ei silmällä näe. Myös autojen herkkyydessä on eroja, kun toisessa autossa pienikin törmäys aiheuttaa muutoksia, saa toisella autolla kolahtaa kovaakin ilman mitään muutoksia.

Nelipyöräsuuntaus tulee suorittaa erityisesti silloin, jos auton alustaan on jouduttu vaihtamaan osia, sillä alustan osien vaihtotyö vaikuttaa pyörien kulmiin lähes aina. Tällaisia töitä on esimerkiksi raidetangon päiden vaihto tai iskunvaimentimien vaihto.

Nelipyöräsuuntauksen tavoitteena on saada auto kulkemaan optimaalisen suorassa. Ohjauskulmien säädön jälkeen auton ohjattavuus paranee ja renkaat kuluvat tasaisesti! 

Mistä tunnistaa nelipyöräsuuntauksen tarpeen?

Viallisia kulmia ei yleensä voi nähdä paljaalla silmällä, mutta auton ominaisuuksien muutokset yleensä antavat selkeitä merkkejä. 

Yleisimmät merkit viallisista ohjauskulmista:

  • Ratti on vinossa autolla suoraan ajettaessa eli joudut pitämään rattia hieman vinossa jompaan kumpaan suuntaan. Ratin tulisi olla aina suorassa kun ajetaan suoraan.
  • Kun ratti tärisee ajossa se voi olla merkki siitä, että kulmat ovat pielessä, tämän huomaa etenkin suuremmilla nopeuksilla.
  • Auton puoltaminen toiseen suuntaan ei koskaan ole normaali eli mikäli autosi hakeutuu omille raiteilleen tai auto reagoi herkästi tiessä oleviin uriin, kannattaa ohjauskulmat tarkastaa.
  • Renkaiden epätasainen kuluminen ulko- tai sisäreunalta tai yleisesti nopea kuluminen on merkki ongelmista. Kannattaakin siis tarkailla renkaiden kuntoa pitkin rengas kautta. 
  • Auton vierintävastus voi kasvaa virheellisten pyöränkulmien myötä, mikä näkyy suurempana polttoaineen kulutuksena.

Nelipyöräsuuntaus on hyvä tehdä 2 vuoden välein tai kun hankit uuden rengassarjan tai vanteet. Mikäli epäilet nelipyöräsuuntauksen tarvetta älä epäröi kysyä – varaa aika täältä!

Varaa aika Karikon Autohuoltoon!

Voit varata huollon suoraan Karikon Autohuollon varauskalenterista:

Pyydä tarjous!